søndag 23. november 2008

Kastrering av hannhunder som er aggressive mot andre hunder

Ca 10 prosent av hundene i Norge er kastrert. I England kastreres omkring 60% og i USA omrking 90%. Mange hunder i Norges blir kastrert pga inbilt svangerskap eller at testikkelen ikke har kommet ned, men en del blir også kastrert pga atferdsproblemer.
Når en velger å kastrere en hannhund pga atferdsproblemer er det kjønnshormonene en påvirker produksjonen av - bl.a Testosteron.

Når en fjerner testosteronet vil en påvirke atferder som er mer typisk for hanner enn tisper, samtidig som en påvirker atferder som er ørr en seksuelt motivert.
En av de vanligste årsakene til at man ønsker å kastrere hannhunder er at de er aggressive mot andre hunder. Før en tar beslutningen om kastrering vil det være veldig klikt å finne ut hvorfor hunden er aggressiv.

Den vanligste årsaken til at en hannhund er aggressiv mot andre hunder den treffer på tur er at den er redd. Dette utgjør omkring 70% av hundene med aggresjon.
I flg undersøkkelser på effekt av kastrering av hannhunder påvirker det seksuelt motiverte atferder. Samtifig vil hunden blir noe roligere, den vil ha lettere for å legge på seg og den får økende apeitt.

Hunder med fryktaggresjon står i fare for å blir mer redd etter kastrering. Det er fordi testosteronet gjør hundene mer modige, fjerner en testosteronet vil hunden bli mer redd, og dermed mer fryktaggressiv.

Mitt råd vil derfor være. har du en hund som er aggressiv mot andre hunder og du vurderer å kastrere den. Få stilt en atferdsdiagnose før ev kastrering slik at du ikke står i fare for å ende opp med en hund som er mer aggressiv enn i utgangspunktet.
Se også min artikkel om hormonell påvirkning av atferd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt enig med Gry her. For selv har jeg en hann hund. å tror ikke det hjelper å kastrere en 7,5 års gammel hund. For det er jo jeg som er problemet. jeg takler problemet feil. å det har jeg gjort siden han ble kjønns moden. det var da han ble aggresiv på andre hann hunder. Jeg tor det er viktig at hann hunder straks får lære at det er jeg som er sjefen, å at han lærer at det er jeg som bestemmer. desverre har jeg vært altfor myk mot min hund. Jeg burde ha gitt klare rettningslinjer med en gang.Nå sliter jeg litt med at jeg holder hardt i båndet og drar han inntil meg når vi serr en annen hann hund. Å dette merker han. Så i stede for å bare gå forbi. Skal han forsvare meg. For han tror at jeg er redd. Tror at man da må trene på at det er jeg som bestemmer i stede for å ni mate han med god biter. det skjønner han ikke noe av. da bare belønner jeg han for at mor er usikker. tror heller det er bedre å vise hunden at matmor er ikke ress jeg da. Å bare gå forbi.