lørdag 22. november 2008

Valpekjøp



En ting som jeg synes gjentar seg på atferdskonsultasjoner er at hundeeier har kjøpt "katta i sekken". Og mange av disse kjøperne er førstegangs hundeeier. De er desverre ikke opplyst om hva de skal se etter når de skal kjøpe valp. De har funnet en annonse på finn.no, blitt forelsket i valpen via bilde, tar kontakt og reiser og ser på valpen. Da er de solgt.

Jeg har noen skrekkhistorier.
  • En familie finner en blandingsvalp på 3 mnd på finn.no som gis bort. De reiser for å hente den. Da de kommer frem kommer "oppdretter" til døren med valpen i armene. Hun leverer valpen til familien og lukker døren rett i fjeset på familien og låser. De ringer på og banker på, men ingen åpner.
  • En valpekjøper kjøper fra en oppdretter som driver oppdrett med hele 5 raser. Inne i huset er det rene svinestien. Det lukter skikkelig vondt, hundene er høyt og lavt, og det er null kontroll. Valpekjøper tror oppdretter har 15-20 hunder innendørs. Oppdretter har både små og store raser. Midt i dette kaoset er det en valpegrind med valper, de er fra to kull av samme rase. De velger seg en og tar den med hjem. Denne valpen er da 14 uker gammel.
  • Et par kjøper seg en voksen hund. De får beskjed om at dette egentlig var en avlshund, men ettersom oppdretter ikke hadde tid til å ta seg av så mange hunder valgte oppdretter å selge denne. Denne hunden viser seg å være redd det meste, den er ikke husren, har sannsynlivis ikke gått i bånd tidligere og er veldig syk. Kjøper betalte 25 000 kroner for denne hunden. Oppdretter har i ettertid utvidet hundeholdet sitt og produserer miniatyrhunder i stor stil.

Dette er bare noen få eksempler bakgrunnen til hunder jeg får på knsultasjon, og jeg synes jeg ser masse av liknende.

ca 1/3 av de hundene som kommer på atferdskonsultasjon er solgt fra oppdretter eldre enn 12 uker gammel. Når vi vet at hunder er i en sensitiv periode for sosialisering fra ca 3 til ca 12 ukers alder, er det ekstra viktig å hente hunden slik at den kan bli sosialisert og miljøtrent i det miljøet valpekjøper bor i. Dette er spesielt viktig om valpen kommer fra et stille og rolig sted og valpekjøper bor i et tettbygd strøk.

Mange hundeskoler og hundeklubber har gjennom årene forsøkt å arrangere kurs for de som skal kjøpe hund. Problemet er at det er ytterst få kom kommer på disse kursene, om det kommer noen i det hele tatt.

2 kommentarer:

Kari-Anne Undlien sa...

Bra og viktig innlegg dette her!

Veldig veldig synd at "før du skaffer deg hund"-kurs ikke har hatt noen respons.

Det er ikke noe som er så trist som når hundeholdet blir et mareritt, særlig når man så enkelt kunne unngått det ved å være mer bevisst på "investeringen" hund før man kjøper.

Tenkte jeg skulle legge en link til denne bloggen din på Gjøvik Hundeklubb sin side. Er det ok for deg?

Unknown sa...

Hei Kari-Anne. Ja, dette er et veldig viktig tema. Link gjerne til hundeklubbens side :-)

Mvh Gry