lørdag 7. mars 2009

TV Norge fortsetter å sende Hundehviskeren med Cesar Millan


Til tross for flere henvendelser fra hundeeire rundt i landet fortsetter Cesar Millan på TV Norge. Det er tydelig at det er pengene som teller. Er det underholdende og det trekker seere så er det OK å la hunder lide og bli mishandlet. Money Talks.

Siden Randi Helene Tillung og jeg tok for oss Hundehviskeren for snart et år siden har det egentlig vært ralativt stille. Et og annet bluss her og der, men ikke den helt store stormen.

Tilhengere av Cesar Millan mener han er flink til å jobbe med menneskene ved å forteller de at de må aktivisere hundene sine. Det tror jeg nok de fleste hundetrenere og atferdskonsulenter også ville ha påpekt, så det er ikke noe unikt i det.

Det som er gledelig er at det har kommet dokumetasjon på at hans metoder fører til en forværring og ikke er veien å gå.
Forskere ved University og Pennsylvania har sett på hvordan det å gå inn i en konfrontasjon med hunden påvirker atferden til hunden. Den blir værre. Ved konfrontasjon så de bl.a. på det å legge hunden i bakken. I denne forskningsartikkelen blir Cesar Millan brukt som et eksempel på hvordan men ikke skal gjøre ting nettop fordi han representerer den type hundetrener som går inn i konfrontasjon med hunden.'

Cesar Millan hevder også hardnakket at alt handler om dominans. Ovennevte artikkel slår også hardt ned på bruk av dominansteori som forklaringsmodell på atferdsproblemer og også ved bruk av den i atferdsmodifisering.

Her følger noen interresante artikler vedr dominansteori, atferdsproblemer og atferdsmodifisering

17 kommentarer:

Anonym sa...

Cecar Milan er en mann jeg aldri haddesluppet i nærheten av min hund. for han bruker rå makt for og oppnå resultater, og du vinner ingen tillitt til hunden din med det.
han skulle vært avvist av alle tv kanaler i all framtid.
hilsen meg.

Anonym sa...

heeeelt enig.. hadde han kommet i nærheten av mine hunder hadde jeg med en gang ringt dyrevernet.... aldi om en sånn "hundetrener" hadde kommet borti mine hunder, eller dyr generelt.. iallefall ikke barn...!

Anonym sa...

Det er bare så synd at det også finnes norske hundetrenere som bruker disse metodene, og som viser til resultater som at de har vunnet den og den konkurransen i lydighet og div. Og dermed er mange nye hundeeiere frelst. Veldig trist for mange hunder. Milan burde vært tatt vekk fra all tv!

Anonym sa...

Korsfest, korsfest, kremt, metodene er ikke holdbare, heller ikke de svevende beskrivelsene vi får servert, minner litt for mye om dyretelepater (i form). Når det er sagt så kommer vi ikke lengre med ufulstendige linker eller linker som krever betaling,å bare lese abstract er lite vitenskapelig. Siden vitenskap skal være vanskelig tilgjengelig så vil både dyretelepater og dyremishandlere få leve sine egne liv, og ta betalt for det.

Anonym sa...

Hvilken rett har dere til å tale alle hundeeieres sak med å kreve at TV norge skal slutte å sende denne serien. Jeg får frysninger nedover ryggen av disse påstandene deres. At Cecars metoder viker fra deres syn på hundetrening er greit nok, men å bli så truet at man kaller det hundemishandling er å gå langt over streken. Fjellanger tjener stort på ulykkelige hundeeiere, ikke rart at man må angripe andre teorier, det er jo tross alt en del penger i dette. Hundemiljøet i Norge er for det meste pill råttent, dette føyer seg inn i rekken på usmakeligheter.

Anonym sa...

Det er forskjell på hundeelsker og leder, på vilken måte mmisshandler han hunden? det er slik en alfa ville opptred inaturen, tragisk at folk ikke våkner å ser at det er dyr med en annen psyke enn oss mennesker, og at den eneste riktige måten å opptre rundt den er som å være som den!

Anonym sa...

Jeg er så enig! hunder er dyr,frie dyr..vi er mennesker.Veldig mange liker å tilegge hunder en hel masse menneskelige egenskaper, følelser og tanker som de fra naturen side ikke er utstyrt med.
I programmet hundehviskeren er det jo ofte tydelig at det jo i utgangspungtet ikke er hunden alene som har ett problem,det jo ikke så rent sjelden forårsaket av eierens mentale psyke og oppførsel.Det er jo den maktpåvirkningen vi må se på! hvor ufattlig stor innvirkning vi som mennesker har på en hund bare med psyken våres, også må vi stå til ansvar for det.Cæcar prøver jo egentlig å lære oss mennesker om oss selv og vårt indre,også setter han det i kontakt med relasjonen eieren har med hunden sin.Nå må vi ikke være så hårsåre som mennesker..

Anonym sa...

Jeg skjønner ikke problemet dere har med Cecar Milian, hans metoder er de samme som en leder ville hatt i en flokk. Det er ikke bare snakk om dominans, men også at hundene føler seg trygge uansett hvilken situasjon de befinner seg i! Jeg vil heller at min hun skal høre på meg, enn den pølsebiten jeg har i hånda!

Anonym sa...

til anonym. Jeg regner med du aldri har studert en velfungerende hundeflokk. jeg har en. måten sjefstispa (har bare tisper) ordner opp i tull. Det kan ikke sammenlignes med CM.

Gry Løberg sa...

Heldigvis er detflere av kommentarene i bloggen som er fra folk som ser hva CM gjør og er kritisk til metodene.
Men det har kommet en del kritikk mot meg også for at jeg har skrevet dette.
Se også hva folk har svart i bloggen til Helene http://www.etologi.no/2008/04/cesar-millan-hundehviskeren-som-brler.html

Folk ser ikke at han bruker strømhalsbånd, sparker hunder, henger de etter renneløkke. Skremmer de til ikke å vise aggresjon når de i utgangspunktet er kjemperedde. Tilhengerne til CM mener at han jobber med rødsonehunder og at han er den eneste på denne kloden som kan redde de fra avlivning. Helene og jeg kaster pøler, har ikke greie på atferd og mennekeliggjør hundene.
Argumentene og beskyldningene er akkurat de samme som andre har fått http://www.4pawsu.com/cesarfans.htm . Det er ingen faglige argumenter for hvorfor han er flink, kun personangrep på Helene og meg.

Anonym sa...

"Folk ser ikke at han bruker strømhalsbånd, sparker hunder, henger de etter renneløkke. Skremmer de til ikke å vise aggresjon når de i utgangspunktet er kjemperedde."

dette har ikke jeg fått med meg, hvor har du funnet dette?

alt jeg har sett av CM har jeg aldri sett dette eller hørt om det. jeg syns han er utrolig flink med hunder. jeg er ikke så veldig stor fan av å være godtebutikken til hunden min. jeg foretrekker at den følger meg fordi jeg er en god og trygg leder.

jeg har sett han dulter borti hunder med både hender og føtter, men å slå og sparke var vel litt drøyt. og så mange som misbruker strupehalsbånd over alt så er vel heller hans måte å korrigere hunden på med det veldig human. det er klart mannen har blitt bitt flere ganger, han driver jo med aggressive hunder.
mulig jeg har gått glipp av noe, så fortell og henvis meg til hvor du finner denne informasjonen.

Anonym sa...

Det er fullstendig feil å sammenline CMs metoder med hvordan lederhanner oppfører seg. Hunder har en rekke signaler de bruker seg i mellom som gjør at de så godt som alltid klarer å bli enige uten noen form for vold. Hva disse er, hvordan man tolker signalene til hunden og hvordan man kan etablere seg som lederen uten vold har Jan Fennell skrevet mye om. Det finnes også noen videosnutter som viser litt på hjemmesiden hennes: http://www.janfennellthedoglistener.com/

Anonym sa...

Jeg vil gjerne se beviser for at CM mishandler hundene. For å slå, sparke og henge i renneløkke er intet annet enn mishandel.
Selv har jeg aldri sett noen av de tendensene du nevner her, så hvor kommer dette fra? Frem med bevisene!!

Anonym sa...

En hund, er som mennesker, forskjellige og må da oppdras på ulike måter, som i menneskeverden er det ikke noen fasit på hvordan man "skal" oppdra en hund, noen er nervøse, må da oppdras deretter, mens en som er sta, med sterk psyke, må læres på en helt annen måte... Det er som i omsorgsyrkene, mange som ikke skulle jobbet der, men har fått sine papirer på at de kan jobben sin og dermed får fortsette å jobbe med mennesker, uten å ha noen form for menneskelige "antenner", samme med enkelte som jobber med, dyr... første bud skulle vært å kunne "lese" dyr og mennesker, det er en egenskap, dessverre ikke alle har..

Hilsen Geir S

Anonym sa...

Jeg må bare spørre folk som er enige i at CM er en dyremisshanalder - Hvor mye av programmene hans har dere sett?

Jeg er beundrer Cesar veldig mye, og ser hver dag foruten når jeg er på tidligvakt serien hans.

En kan ikke se et par programmer eller delevis for så komme med så sterke meninger. Og at da en fagperson går ut med sånne meninger synes jeg er forferdelig.

Jeg har sett hunder blitt misshandlet, jeg har sett hunder nærmest blitt kvelt, jeg har sett hunder livredde for sine eiere - Hundene Cesar jobber med har ALDRI (som har vært vist på programmene) vært livredde, nært med å bli kvelt eller blitt misshandlet.

Og du som fagperson har vel da erfart en virkelig livredd hund, sett hvordan de oppfører seg, du har vel sett kvelemerkene rundt strupen av en hund, hørt stemmen dens etter den nærmest har blitt kvelt - Sett en hunds oppførsel etter misshandling!?

En av tingene jeg synes dere skulle hatt med i vurdering om Cesar er mange av hans utsagn.
Blant annet: Enkelte hunder må en være mye mer forsiktig med, med like linje som med mennesker er noen mer skjøre enn andre og følsomme. Da har vi forskjell som eks en Rottweiler til en Cocker Spaniel.

I hvert eneste program lærer jeg mer om hans teknikk - Får mer og mer forståelse. Og har prøvd dem ut selv - Og de fungerer godt.

Cesar har med vanskelig stilte hunder som mennesker har ødelagt. Hunder som har problemer fordi de får ikke den omsorgen og tiden de trenger.

Dere snakker om tidsbomber. Cesar lage et programm for å feire 100 programmer - Da kom faktisk så og si ALLE hundene tilbake, alle lykkelige med lykkelige eiere. I mange programmer har vi fått sett tilbakeblikk til tidligere hunder som når endelig sammen med eierne har det bra...

Han oppfordrer ikke til at folk skal være voldelig, tvert imot. Men han oppfodrer til å vise hvem som er sjef...

Jeg har sett mange mennesker som ikke burde hatt hund i det hele tatt, folk som duller og behandler hundene sine som små barn - Og resultatet er ofte at hunden kontrollerer hele hjemmet. Og eiere har avslørt at innerst inne er de møkk lei av hunden.

Jeg har sett mange mennesker, som har Rottweilere, Border Collie, Dobbermann, dullet, lekt og hatt det herlig med hundene sine - Samtidig som de utøvde disiplin...

Med enkelte hunder, også mennesker å en være litt strengere for at de skal høre på oss, for å få respekt. Med enkelte hunder trenger en ikke å gjøre annet en å bruke ord for å få respekt - Hunder er forskjellige!

Mange mennesker har godt av å se Cesars program, lære litt om hvordan en skal behandle en hund, nemmelig som en hund ikke ett lite barn!

Frekke, stressede, aggresive, dominante, ulykkelige hunder er det nok av i Norge!

PS!
Dere kan ikke bare kritisere andres metoder som tydelig for veldig mange fungerer, uten å komme med en metode som dere kan bevise fungerer bedre.
Vis med en film på Youtube der dere tar for dere en aggresiv mannevond Rottweiler og gjør den igjen rolig, lydig og lykkelig!

Anonym sa...

Jeg syns det er utrolig at dere sier sånne ting om Cesar Millan! Dere burde se mange episoder før dere kommer med meningene deres, for han bruker faktisk ikke rå makt!!!! Han sier veldig ofte at han bruker så lite kraft som mulig, og at han ikke vil skade dyrene, og det er jo tydelig å se også!! Skaff dere briller og se hva han faktisk gjør for dere kritiserer han og kaller han en dyremisshandler!!!!

Dileniq Hernandez sa...

JEG SYNS ALT HAN UTROGLIG BRA MED DYR Men jeg lys alt han hjelp oss , med være hund og jeg se han på tv norgen litt hilse fra oss