lørdag 14. november 2009

Burbruk

For 10-15 år siden og tidligere var det sjeldent man brukte bur til hund. I hvert fall innendørs. I de siste årene har bruk av bur blitt mer og mer vanlig og det ser nesten ut til at det kjøpes sammen med bånd og matskåler til valpen. Oppdrettere, hundetrenere og veterinærer anbefaler dette i stor grad også.

Rådet for dyreetikk skrev for noen år siden at de var betenkt til den utstrakte bruken av bur, spesielt i tilfeller når hunden var oppstallet i bur når familien er på jobb og når de sover om natten. Dette kan raskt bli 16-20 timer pr døgn i bur.

Jeg synes bur kan være fint i noen sammenhenger. For eksempel er det fint å bruke bur i bilen, det har med sikkerhet å gjøre. Samtidig er det også praktisk da man kan stable bagasje rundt og over buret.

Andre situasjoner kan være som et ledd i å lære hunden å være husren, for hunder som er under behandling for enkelte atferdsproblemer og som nødløsning/sikkerhet når man skal skjerme hunden/gjestene mot hverandre eller man har med hunden bort på besøk.

Målet bør være at hunden ikke skal bruke bur hjemme. Og har hunden et atferdsproblem som gjør det hensiktsmessig å bruke bur bør man samtidig sette inn tiltak slik at man på sikt ikke trenger bur.

Om man velger å bruke bur må man velge et bur som er av riktig størrelse og kvalitet som passer til bruket. Hunden skal kunne ligge med bena utstrakt på siden.

2 kommentarer:

Kari Anne sa...

På valpekurs får jeg av og til kommentarer fra valpeeiere som ikke ønsker å bruke bur til hunden sin i det hele tatt. Dette er ofte studenter eller personer som ikke kjører bil.

Jeg pleier å si at tanken i seg selv er vel og bra, men om hunden skulle behøve å stå oppstallet hos veterinær noen gang, er det dumt å oppdage at hunden ikke takler å sitte i bur i tillegg til at den er syk.

Pluss at om de skal reise med offentlig transport, så må hunden ofte være i bur.

Jeg pusher ikke på dem burbruk i heimen, men det er ikke nødvendigvis en uting å lære hunden å KUNNE oppholde seg i bur.

Helt enig meg deg i at burbruk er ok i noen sammenhenger, men ikke som oppholdssted hele døgnet.

Grankongla - ikke så veldig søt sa...

Burbruk er flott, av og til, men hvorfor folk skaffer seg hund når den kun skal ligge i bur er meg uforståelig!